Info Clienti

  • Ce este glutenul?


Glutenul este o proteina prezenta in anumite cereale, precum graul, ovazul, orzul, secara si kamutul. 

Glutenul are o valoare nutritionala foarte mica iar principala functie a acestei proteine este aceea de a actiona ca agent de legatura, oferind fainii capacitatea de a creste, ceea ce face posibila producerea painii.

Atunci cand exista predispozitie genetica, ingerarea unor cantitati chiar si neinsemnate de alimente care contin gluten declanseaza o reactie imuna in intestinul subtire, cauzand o inflamatie cronica.

Starea inflamatorie cronica duce, in cele din urma, la distrugerea vilozitatilor intestinale si la limitarea proceselor de absorbtie de la nivelul intestinului subtire. Acest proces este insotit de o serie de simptome care difera de la individ la individ. Intoleranta la gluten poarta numele de boala celiaca (sau celiachie).

In prezenta simptomelor care pot fi asociate cu celiachia, un diagnostic initial de intoleranta la gluten se obtine, adesea, doar in baza testelor de sange. Cu toate acestea, se poate obtine un diagnostic definitiv doar in baza unei biopsii intestinale. 

In cadrul acestei proceduri se recolteaza o proba de tesut din intestinul subtire care apoi este supusa unei examinari histologice ce poate confirma o posibila atrofie a vilozitatilor intestinale.

In mod normal, peretele intestinului subtire este acoperit de vilozitati (proeminente la nivelul mucoasei intestinale) si microvilozitati care au rolul de a mari suprafata intestinului, in vederea absorbtiei nutrientilor.

La persoanele ce sufera de boala celiaca, aceste vilozitati sunt semnificativ reduse, iar mucoasa intestinului subtire este direct afectata. Ca urmare a micsorarii suprafetei intestinului subtire, absorbtia proteinelor, grasimilor, a carbohidratilor dar mai ales a vitaminelor, mineralelor si microelementelor este redusa, rezultatul fiind malnutritia si pierderea functionalitatii.

Pasul cel mai important in managementul bolii celiace este insusi diagnosticul. Dupa diagnostic, boala poate fi tinuta sub control fara terapii medicamentoase.

Doar prin simpla adoptare a unei diete fara gluten, pacientii vor experimenta solutionarea treptata a simptomelor, chiar daca acestea s-au mentinut ani de zile pana in momentul diagnosticului.

  • Despre intoleranta la gluten


Boala celiaca afectează 1% din populatie si apare la indivizi predispusi genetic care dezvolta inflamatie la nivelul intestinului subtire dupa ingestia de gluten. 

Simptomele sunt variate si constau in tulburari digestive sau extradigestive; o proportie semnificativa de pacienti pot fi chiar asimptomatici. 

Predispuși să dezvolte boala celiacă sunt cei care prezintă:

- fie afecțiuni autoimune: diabet zaharat de tip 1, tiroidită autoimună, scleroză multiplă;
- fie afecțiuni genetice specifice (sindromul Down, Turner, Williams)

precum si rude de gradul 1 ale pacienților cu intoleranță la gluten.

EXCLUSIV PRODUSE FARA GLUTEN

Medalim realizeaza numai produse fara gluten, neexistand pericolul contaminarii accidentale cu gluten. Conditiile de fabricatie, ambalare si depozitare respecta prevederile igienico sanitare in vigoare.

  • Ce sunt si cui se adreseza produsele fara gluten de la Medalim?



Produsele comercializate sunt produse fainoase cu destinatie speciala si se adreseaza in special persoanelor (copii, tineri, adulti de toate varstele) care sufera de diferite forme de intoleranta la gluten sau care urmeaza un regim de crutare.

Produsele sunt  exclusiv propietatea firmei de la conceptie, pana la realizare si desfacere.  
Medalim, prin specialistii sai, garanteaza ca acestea nu contin gluten, lactoza, proteine din lapte, albus de ou, dupa caz. 


Intrucat singurul tratament in tratarea intolerantei la gluten este dieta fara gluten si segmentele de solicitanti sunt diferite ca varsta, variind de la sugari pana  la persoane de varsta a treia, gama sortimentala a produselor fara gluten Medalim se adreseaza unui spectru larg din piata.

  • Categoriile de produse Medalim 

Faina/Mix

Produsele semifabricate destinate prepararii in casa sunt, de exemplu, painea fara gluten si alte specialitati derivate (chifle fara gluten, cornuri, s.a.) precum si semipreparate de patiserie (pentru blat de tort, pentru clatite, gogosi, cozonac, budinca sau pizza etc).
Fiecare produs este insotit de un prospect cu pasii de urmat pentru prepararea lui. Instructiunile sunt usor de urmat, mai ales ca un consultant Medalim va sta la dispozitie!

Produse proaspete gata preparate – biscuiti si dulciuri, gustari, paine proaspata, patiserie si produse low-carb

Gama sortimentala a firmei include si produse gata preparate de genul produselor fara gluten de tipul aperitivelor (crochete, saratele, covrigei), dar si produse fara gluten pentru desert (piscoturi, biscuiti, fursecuri, turta dulce, cornulete).

Ca element de noutate Medalim produce un sortiment de biscuiti speciali, fara albus de ou, destinati in special sugarilor cu celiachie, dar celor sanatosi (copii cu varsta pana la un an). 

Tot ca element nou  producem o gama de sortimente Low-Carb - produse cu un conținut scazut de carbohidrati.

  • Iată cateva motive pentru a consuma produse low-carb:

1. Sunt bogate in grasimi valoroase (esentiale), care asigura sanatatea organelor interne, a sistemului hormonal si al pielii;

2. Asigura un aport optim de micronutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti;

3. Reduc senzatia de foame, inclusiv pofta de dulce și dau energie;

4. Ajuta la prevenirea și chiar ameliorarea unor boli, cum 

ar fi: hipercolesterolemia, diabetul, obezitatea;

5. Ajuta la cresterea puterii de concentrare si imbunatatirea starii psihice.


  • Paine proaspata 


Pregatim in fiecare zi paine proaspata pentru clientii nostri.

O paine fara aditivi si fara conservanti care poate fi consumata in maxim 48 h sau pastrata la congelator, portionata pentru alte momente. 

Noi credem ca o paine trebuie sa fie proaspata si naturala!

Nu incurajam comanda de paine, preferam sa fie ridicata direct din magazin – datorita termenului redus de valabilitate.


Sau achizitionarea mixului de paine – foarte usor de preparat acasa !

  • 10 motive pentru care va recomandam produse fara gluten MEDALIM


Alimentatia adecvata este singura forma de control a bolii celiace, de aceea produsele consumate trebuie sa fie sigure si de cea mai buna calitate.


- Produsele oferite sunt concepute si realizate de specialistii firmei respectand specificul produselor similare autohtone 

- Produsele  sunt obtinute numai din materii prime certificate, nativ fara gluten, de calitate superioara

- Firma produce numai produse fara gluten, inlaturandu-se astfel orice posibilitate de contaminare accidentala cu gluten

- Diversitatea sortimentala a produselor noastre acopera, din punct de vedere al alimentatiei, toate situatiile particulare: intolerante la dizaharide, intolerante la proteinele laptelui de vaca, intolerante la albusul de ou, precum si anumite evenimente  din viaţa d-voastra

- Sortimentele de produse fara gluten pe care vi le propunem, pot inlocui cu succes produsele similare cu gluten

- Mixurile din care puteti obtine in casa produse fara gluten va ofera urmatoarele avantaje:  
- preparare simpla, fara dotari suplimentare
- prepararea painii  si cu ajutorul unor dispozitive automate, existente
- posibilitatea consumului de produse in stare proaspata

- Produsele noastre nu contin margarine, coloranti si conservanti

- Produsele noastre sunt periodic verificate din punct de vedere fizico-chimic de catre Institutul de Chimie Alimentara Bucuresti

- Produse proaspete

- Suntem preocupati in permanenta de calitatea produselor şi de sanatate!